Як вибирати голки для швейних машин: правила та корисні поради

Більшість предметів із тканини створюється за допомогою технології пошиття. Найважливішими деталями процесу будуть нитки та голки. Необхідно правильно вибрати ці елементи, врахувати безліч факторів. Пропонуються голки для швейних машин у комплекті, щоб виконувати будь-які види робіт.

Вибір голок

Процес ведеться з визначенням тканин, що зшиваються і швейних машин, що використовуються. Насамперед варто враховувати рекомендації виробника обладнання, вони вказують на специфікації конкретних варіантів.

Найважливішим фактором, який потрібно з’ясувати, є тип тканини. Иглы для швейных машин маркуються з огляду на цей фактор. Вони позначаються так:

  1. Універсальні варіанти мають маркування як літери «Н». Вони використовуються практично для всіх видів тканин, включаючи щільний брезент або джинсовий матеріал.
  2. Ліловим кольором та літерами «Н-М» маркуються тонкі робочі деталі для пошиття делікатних виробів із шовку, флеру та тафти.
  3. Щоб якісно з’єднати еластичні тканини типу синтетики або трикотажу, застосовуються голки, пофарбовані в жовтий колір та позначені «Н-S». Вони мають закруглений кінець, тому акуратніше входять у тканину, не пошкоджуючи її волокна.
  4. Побутові голки, якими можна створювати вишивку, позначаються червоним кольором і маркуються «Н-Е».
  5. Для квілтингу, тобто клаптевої зшивки, застосовуються голки зі скосом та маркуванням «Н-Q».
  6. Якщо потрібно зшивати в’язані вироби, особливо створені ручним способом, потрібно вибирати голки з маркуванням «Н-SUK».
  7. Шкіра є міцнішим матеріалом, ніж тканина, для її зшивання доводиться розрізати полотно, з чим найкраще справляється голка, що має заточування вістря під кутом 45 °. Вона позначається «Н-LR».

Ще один параметр – це товщина або діаметр голки. Він позначається дробом, де перше число є показником десятих частин міліметра, другий, аналогічний варіант для неметричних систем, наприклад для використання в США, Великобританії.

Поради щодо вибору

Насамперед вивчається склад та товщина тканини, яка зшиватиметься. Далі підбирається товщина нитки та голка відповідно до маркування. Також враховується діаметр та форма вушка, щоб нитка вільно проходила через нього.

Голки не повинні мати дефектів у вигляді тупих кінців, пошкодженого вушка, вигнутості стрижня. Потрібно оглянути робочий інструмент перед тим, як вставляти його в гніздо швейної машини. Купуючи комплект голок, варто вивчити рекомендації виробника обладнання.